Krav på årlig kompensation till Försäkringskassan

AVTAL2004-10-01

Ett av STs viktigaste avtalsyrkanden är att få fram extra pengar till vissa grupper vid försäkringskassorna. Blir avtalsperioden treårig är kravet att få ut 6,5 procent per år.

Det sade STs förhandlingschef Johan Tengblad när ST inom Försäkringskassan hade avtalsråd på torsdagen.

Bakgrunden är att stora grupper inom försäkringskassorna, bland annat kvalificerade handläggare, har 20 till 25 procent lägre lön än statsanställda med jämförbara arbetsuppgifter. En orättvisa som ST anser måste rättas till inför förstatligandet av kassorna vid årsskiftet.

De extra medel som ST begär ska fördelas bland cirka hälften av de anställda inom Försäkringskassan.

Övriga grupper ska lönemässigt behandlas som övriga statligt anställda.

Johan Tengblad gick också igenom läget för hela myndighetsområdet och berättade att man fortfarande inte förhandlat färdigt i flera av de svårare frågorna. I vissa frågor hade parterna inte ens närmat sig varandra.

Förhandlingarna fortsätter därför ytterligare sju till tio dagar.

Tills dess prolongeras (förlängs) det nuvarande avtalet, som gick ut den 30 september.

Ett ytterligare skäl till att förhandlingarna drar ut på tiden är att det finns ouppklarade frågor om de försäkringsanställdas övergång till det statliga pensionsavtalet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA