Krav på tolkar får hård kritik

MÅNGFALD2006-10-10

Migartionsverket anser att det vore omöjligt att leva upp till tolkutredningens krav. Enligt det ska asylsökande ges rätt att få sin sak prövad på ett språk som de kan förstå.

Migrationsverket har fått mycket kritik för att asylsökande inte får tillräcklig hjälp med tolkning. Enligt ett kommande EG-direktiv ska asylsökande få information på ett språk som de ”rimligen kan förväntas förstå”. Men utredningens förslag går ett steg längre.

Migrationsverkets jurist Rigmor Långström säger till tidningen Riksdag & Departement att det finns situationer där det är omöjligt att tillgodose utredningens krav:

– En gång för länge sen när jag själv var handläggare så hade jag ett ärende med en dövstum och där fattade jag ett beslut utan att han hade kunnat höra. Det finns alltid de här undantagssituationerna där saker och ting inte alltid kan bli så perfekt som det är önskvärt.

Amnesty International välkomnar utredningens förslag om en skarpare formulering. Också folkpartiet, centern och kristdemokraterna ställer sig bakom förslaget. Moderaternas flyktingpolitiske talesman Tobias Billström har däremot enligt tidningen förståelse för Migrationsverkets invändningar, liksom socialdemokraten Tomas Eneroth, avgående ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott:

– Vi är ett litet land med begränsade förutsättningar att inom snabb tid få fram tolkar som kan alla världens språk, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA