Kräver åtgärder för tillgänglighet

DISKRIMINERING2014-03-03

Regeringen vill införa krav i diskrimineringslagen på bättre tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Det framkommer av en lagrådsremiss.

Med bristande tillgänglighet menas att den ansvarige inte vidtagit åtgärder för att en person med en funktionsnedsättning inte ska missgynnas i jämförelse med en person utan funktionsnedsättning. Åtgärderna ska vara skäliga, och vad som är skäligt ska bedömas från fall till fall och mot bakgrund av ekonomiska och praktiska förutsättningar.

”Skälighetsbedömningen förväntas leda till att enklare åtgärder kan komma ifråga”, skriver regeringen i sin lagrådsremiss.

Den nya lagen skulle innebära att enskilda kan driva diskrimineringsärenden om tillgänglighet i domstol.

”Det är bra att regeringen har mod att lagstifta i frågan. Lagändringen är en seger för funktionshinderrörelsen, som har jobbat för detta i 20 år. I grunden handlar det om mänskliga rättigheter”, skriver Handikappförbundens ordförande Ingrid Burman i ett pressmeddelande. Handikappförbunden organiserar 37 medlemsförbund.

Lagändringen föreslås gälla inom alla samhällsområden som omfattas av diskrimineringslagen, exempelvis utbildning, hälso- och sjukvård samt varor och tjänster.

Undantag ska dock gälla för privatpersoner eller företag som sysselsätter färre än tio arbetstagare.

Lagen beräknas träda i kraft 1 januari 2015.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA