Skyddsombuden på Ekobrottsmyndigheten reagerade på mycket kraftiga arbetsmiljöproblem, som både handlade om hur den administrativa personalen bemöttes av kolleger och chefer - och den stora arbetsbördan, enligt anmälan.
Bild: Ekobrottsmyndigheten
Skyddsombuden på Ekobrottsmyndigheten reagerade på mycket kraftiga arbetsmiljöproblem, som både handlade om hur den administrativa personalen bemöttes av kolleger och chefer - och den stora arbetsbördan, enligt anmälan.

Kräver bättre arbetsmiljö och bemötande

EKOBROTTSMYNDIGHETEN2018-04-26

Efter ett larm om mycket dålig arbetsmiljö för den administrativa personalen på Ekobrottsmyndigheten ska nu kraftfulla åtgärder sättas in. ”Det ser jättefint ut på papper. Nu återstår själva verkstaden”, säger Ylva Nilsson, vice huvudskyddsombud.

Av:  Carl von Schéele

I slutet av mars lämnade fackförbundet ST in en anmälan om brister i arbetsmiljön till arbetsgivaren på Ekobrottsmyndigheten, EBM. Skyddsombuden reagerade på mycket kraftiga arbetsmiljöproblem, som både handlade om hur den administrativa personalen bemöttes av kolleger och chefer - och den stora arbetsbördan.

Arbetsbelastningen inom denna del av åklagarväsendet är ohållbar, enligt anmälan.

Skyddsombuden var också mycket kritiska till den psykosociala arbetsmiljön, som lett till sjukskrivningar på grund av dåligt bemötande från kammarledningen och kolleger.

I anmälan skriver ST att det krävs mer värdegrundsarbete i chefskollektivet.

– Den frustration och förtvivlan som funnits har byggts upp under en längre tid. Medarbetare har känt att deras yrkeskunnande inte har tillvaratagits. Man tröttnade på att få höra att man står längst ned i näringskedjan, säger Ylva Nilsson, vice huvudskyddsombud.

Enligt tidningen Dagens Industri har personal gråtit på jobbet och andra upplevt jobbet som en daglig pina.

Arbetsgivaren har reagerat snabbt på STs anmälan och tagit fram en åtgärdsplan. Bland annat ska man träffa företagshälsovården.

Ylva Nilsson menar att den administrativa personalen nu har fått en återupprättelse och att attityderna svänger snabbt.

– De ser att arbetsgivaren har reagerat på ett bra sätt. Vi har fått in ett nytt chefsled, som verkligen vill förbättra arbetsmiljön för hela kollektivet. Jag har goda förhoppningar om ett mycket bra samarbete i den här frågan framöver.

STs anmälan gällde administratörer och ekoadministratörer, men även andra yrkesgrupper har upplevt en mycket pressat arbetssituation den senaste tiden, enligt Ylva Nilsson.

Ekobrottsmyndigheten har under en längre tid haft en mycket stor arbetsbörda. I sitt senaste budgetunderlag begärde man över 200 miljoner kronor extra de närmaste tre åren för att klara verksamheten. Om inte pengarna tillförs måste personalen minska med över 50 tjänster, enligt EBM.

EBM har också påpekat att utan tillskottet får myndigheten en sämre förmåga att bekämpa den ökade ekonomiska brottsligheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA