Kräver snabbare avvisning

ASYL2007-10-04

Migrationsverkets chef Dan Eliasson kräver att polisen ska avvisa asylsökande som inte får uppehållstillstånd snabbare. Verkets system för mottagning av flyktingar räcker inte till.

Migrationsverkets förläggningar är överfulla av asylsökande. Trots att verket lyckats få ner handläggningstiderna så att de asylsökande får snabbare beslut så blir de som fått avslag kvar på förläggningarna, därför att polisen inte klarar av att avvisa dem, skriver Dagens Nyheter.

I dagsläget har Migrationsverket lämnat över 13 500 personer till polisen för tvångsutvisning. Av dem håller ungefär 9 500 sig gömda, medan 4 000 bor i egna lägenheter eller i Migrationsverkets förläggningar.

– Vi kommer att behöva polisens hjälp med att utvisa ännu flera, säger Dan Eliasson till tidningen.

Bengt Svenson på Rikspolisstyrelsen tycker att det är ett problem i sig att asylsökande kommer ut i eget boende tidigt. De får fler kontakter i samhället och utvisningarna blir svårare att verkställa. Men han håller med om att polisen måste bli bättre på avvisningar:

– Vi saknar inte resurser, men verksamheten måste samordnas mellan de 21 polismyndigheter som har det operativa ansvaret. Det måste bli en tydligare styrning och kompetens måste bättre tas till vara, säger han i Dagens Nyheter.

Det är ett fåtal av dem som nekats uppehållstillstånd som återvänder frivilligt. Bara åtta personer har hittills beviljats det återetableringsstöd som regeringen lockar med på upp till 50 000 kronor för en familj.

Ytterligare en anledning till att så många blir kvar sedan ansökan om uppehållstillstånd avslagits är att vissa ambassader tar uppemot ett år på sig för att få fram en resehandling för en person som ska lämna landet. Dan Eliasson vill att regeringen ska trycka på för att förmå dessa länder att snabbare ta tillbaka sina medborgare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA