Kräver sociala hänsyn vid upphandling

TCO2006-05-03

Offentliga aktörer bör ställa sociala krav vid upphandling av varor och tjänster, anser TCO. Den som hanterar skattepengar har ett särskilt ansvar.

TCO tar som exempel att svenska kommuner köper in sten för dekoration från Kina. Men de kinesiska stenarbetarna jobbar ofta under usla och farliga arbetsförhållanden när de förädlar sten. Arbetsförhållandena leder till att flera hundra tusen drabbas av svåra arbetsskador som stendammslunga/silikos.

- Dessa upphandlingar av utländska varor leder i realiteten till en rovdrift och exploatering av människor, säger TCOs ordförande Sture Nordh.

Det är hög tid för de offentliga myndigheterna att ta fram en uppförandekod för sin omfattande upphandling av varor från utländska leverantörer, anser TCO.

- Även vid tjänsteupphandling måste sociala krav ställas. De som påstår att EU-rätten förhindrar en svensk ratifikation av den ILO konvention som reglerar detta är helt fel ute, säger Sture Nordh i ett pressmeddelande.


- Jag vill uppmana regeringen att så fort som möjligt ratificera ILOs konvention nr 94 som reglerar offentlig upphandling i likhet med vad som gäller i flertal andra EU-länder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA