Kriminalvårdare åtalas för tjänstefel

KRIMINALVÅRDEN2019-03-22
En kriminalvårdare har åtalats för tjänstefel, sedan han beordrat stopp för kisspaus under transporten av en intagen. Den 25-årige mördaren är fortfarande på rymmen, uppger SVT.

Det var i somras den dömde mannen skulle transporteras av Kriminalvården från rättspsykiatriska kliniken i Göteborg till häktet Salberga i Sala. I Laxå behövde transportledaren en kisspaus och bilen stannades utan stöd i Kriminalvårdens bestämmelser, och utan planering av hur stoppet skulle organiseras. Nu väcker åklagaren åtal för tjänstefel, uppger SVT.

”Det stora felet är att han beordrade ett stopp utan att planera för hur det ska ageras vid stoppet. Det är inte helt uteslutet att man får stanna, men då måste man ha en planering för det”, säger åklagare Pia Åsberg till SVT.

Fången flydde från de tre kriminalvårdarna till fots, utan skor och iförd handfängsel. Trots rikslarm, internationell efterlysning och omfattande sökinsatser har polisen inte lyckats få tag på honom igen.

Det är bara transportledaren som åtalas för tjänstefel. Enligt åtalet har han brustit i sin myndighetsutövning och åsidosatt sitt ansvar när han beordrade att fordonet skulle stanna. Enligt Kriminalvårdens regelverk får transporterna bara stanna inom skyddade områden som polisstationer och fängelser.

Åklagaren anser att också de andra två kriminalvårdarna på transporten har begått fel, men av ringa grad, vilket inte är straffbart.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.