Kriminalvårdare åtalas för tjänstefel

KRIMINALVÅRDEN2018-12-20

En kriminalvårdare kommer att ställas inför rätta åtalad för tjänstefel, efter en händelse utanför Laxå i somras, då en morddömd man lyckades rymma under en transport. Det uppger Sveriges Radio Örebro.

Den morddömde mannen skulle transporteras från den rättspsykiatriska kliniken i Göteborg till häktet Salberga i Sala när han lyckades fly från Kriminalvårdens personal. Nu har åklagare beslutat att väcka åtal för tjänstefel mot transportledaren, medan de övriga två som tjänstgjorde under transporten undgår åtal, uppger lokalradion.

Enligt utredningen stannade fångtransporten för att transportledaren behövde kissa. Enligt Kriminalvårdens regelverk får transporterna bara stanna inom skyddade områden som polisstationer och fängelser.

Enligt åklagaren har alla tre kriminalvårdare gjort sig skyldiga till tjänstefel, genom att de inte följt de regler som gäller för transporter. Men bara för transportledaren anses tjänstefelet tillräckligt allvarligt för att leda till åtal.

”Alla tre personers fel och misstag har lett till en allvarlig konsekvens. Men för två av kriminalvårdarna är felen inte så stora att det går att åtala för tjänstefel”, säger åklagaren Pia Åsberg till lokalradion.

Om transportledaren döms riskerar han böter eller fängelse i upp till två år, uppger Sveriges Radio Örebro. Den förrymde fången var dömd för mord i tingsrätten och väntade på rättegång i hovrätten. Han är fortfarande på fri fot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA