Kriminalvårdare åtalas för tjänstefel

KRIMINALVÅRDEN2018-12-20
En kriminalvårdare kommer att ställas inför rätta åtalad för tjänstefel, efter en händelse utanför Laxå i somras, då en morddömd man lyckades rymma under en transport. Det uppger Sveriges Radio Örebro.

Den morddömde mannen skulle transporteras från den rättspsykiatriska kliniken i Göteborg till häktet Salberga i Sala när han lyckades fly från Kriminalvårdens personal. Nu har åklagare beslutat att väcka åtal för tjänstefel mot transportledaren, medan de övriga två som tjänstgjorde under transporten undgår åtal, uppger lokalradion.

Enligt utredningen stannade fångtransporten för att transportledaren behövde kissa. Enligt Kriminalvårdens regelverk får transporterna bara stanna inom skyddade områden som polisstationer och fängelser.

Enligt åklagaren har alla tre kriminalvårdare gjort sig skyldiga till tjänstefel, genom att de inte följt de regler som gäller för transporter. Men bara för transportledaren anses tjänstefelet tillräckligt allvarligt för att leda till åtal.

”Alla tre personers fel och misstag har lett till en allvarlig konsekvens. Men för två av kriminalvårdarna är felen inte så stora att det går att åtala för tjänstefel”, säger åklagaren Pia Åsberg till lokalradion.

Om transportledaren döms riskerar han böter eller fängelse i upp till två år, uppger Sveriges Radio Örebro. Den förrymde fången var dömd för mord i tingsrätten och väntade på rättegång i hovrätten. Han är fortfarande på fri fot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.