Kriminalvårdare lämnade kollega ensam – straffas med löneavdrag

KRIMINALVÅRDEN2024-03-28

En kriminalvårdare vid Nationella transportenheten får tio dagars löneavdrag för att han lämnat en kollega ensam med en klient. Att mannen åkte i väg från en tingsrätt för att köpa lunch utgjorde en säkerhetsrisk, skriver personalansvarsnämnden i sitt beslut.

Den anställde i Kriminalvården vars ärende nu prövats av myndighetens personalansvarsnämnd hade tillsammans med en kollega transporterat en klient till en tingsrätt, när han insåg att han inte hade en matlåda med sig. Under en paus i rättegången lämnade kriminalvårdaren därför domstolen för att handla mat, utan sin kollegas tillåtelse, skriver personalansvarsnämnden i ett beslut.

Kollegan uppger sig ha varit helt ensam med klienten i cirka 10–15 minuter innan kriminalvårdaren kom tillbaka till tingsrätten med en stor tunnbrödsrulle. Visserligen var klienten inlåst i en väntcell, men hade klienten till exempel behövt gå på toaletten under tiden som mannen var borta hade det varit omöjligt, berättar kollegan.

I personalsamtal har kriminalvårdaren förklarat sitt agerande med att han tidigare på dagen hade fått ett oväntat besked och att han därför var tankspridd.

Kriminalvårdens personalansvarsnämnd konstaterar att transport och bevakning av klienter utanför skalskyddet är svåra och krävande uppdrag, där personalen måste vara beredd att ingripa om något oförutsett inträffar.

Enligt personalansvarsnämnden har kriminalvårdarens agerande medfört en säkerhetsrisk för verksamheten. Nämnden ser allvarligt på händelsen och beslutar därför att mannen får tio dagars löneavdrag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA