Kriminalvården får allvarlig kritik

JO2020-06-02

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Kriminalvården för det sätt myndigheten behandlat en häktad multisjuk äldre man. JO ifrågasätter Kriminalvårdens organisation för att ta hand om intagna med omvårdnadsbehov.

En 84-årig tysk medborgare med omfattande omvårdnadsbehov var under cirka sex månader placerad i Kriminalvårdens häkten i väntan på rättegångar i tingsrätt och hovrätt. Under häktningstiden var han placerad på olika häkten i Skåne, däremellan periodvis vid en särskild omvårdnadsavdelning i häktet Kronoberg i Stockholm. Den häktade hade prostatacancer, leukemi, hjärtproblem och diabetes. Så småningom dömdes han till två års fängelse och överflyttades till hemlandet för att avtjäna straffet.

JO konstaterar i beslutet att Kriminalvården i flera avseenden brustit i såväl omhändertagandet av den häktade som i sitt ansvar att tillgodose hans stora behov av vård. Det har funnits brister i samband med transporter av mannen mellan häktena, och där han varit placerad har hans vårdbehov inte blivit tillgodosett.

JO konstaterar att Kriminalvården inte har någon lagstadgad skyldighet att bedriva hälso- och sjukvård. Men den primärvård och öppenvårdspsykiatri som myndigheten har valt att bedriva i sina häkten och anstalter lyder under samma regler som övrig sjukvård i landet. Mannens behov av omvårdnad har inte kunnat tillgodoses vare sig i häktet Helsingborg eller i häktet Ystad, konstaterar JO:

”Trots detta har NN fått tillbringa drygt två månader i dessa häkten. Jag konstaterar vidare att behandlingen av NNs cancer har fördröjts under cirka åtta månaders tid, vilket till stor del har berott på förflyttningarna av honom mellan olika verksamhetsställen. Det är tydligt att NNs frihetsberövande avsevärt har försvårat den allmänna sjukvårdens medverkan.”

JO tvivlar på att det räcker att ha anpassade omvårdnadsplatser för häktade bara i ett häkte. Om den intagne hade kunnat få sitt omvårdnadsbehov tillgodosett i den del av landet där hans rättegångar skulle hållas skulle han sannolikt ha sluppit perioder av bristande omvårdnad, integritetskänslig övervakning, långa transporter och en fördröjd cancerbehandling, skriver JO. och ifrågasätter lämpligheten av Kriminalvårdens organisation.

”Min granskning av NNs situation har visat att Kriminalvården i flera avseenden brustit såväl i omhändertagandet av honom som i sitt ansvar att genom samverkan med den allmänna sjukvården tillgodose hans stora behov av vård och behandling. Jag har också konstaterat brister i häktet Ystads åtgärd att placera NN i avskildhet för att kunna tillgodose hans behov av tillsyn. Utredningen har även visat att Kriminalvården underlåtit att konsultera sjukvården inför längre transporter av NN. Kriminalvården förtjänar sammantaget allvarlig kritik”, avslutar JO Katarina Påhlsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA