Kriminalvården föreslås få mer pengar

STATSBUDGETEN2020-09-11
Polisen får hålla till godo med tidigare aviserade tillskott för 2021. Kriminalvården föreslås däremot få ett ökat anslag med 350 miljoner kronor 2021 för att fortsätta utbyggnaden av platser, enligt den budgetöverenskommelse som regeringen gjort med Liberalerna och Centerpartiet.

Kriminalvården är en av de myndigheter inom rättsväsendet som får ett tillskott i det förslag till statsbudget för nästa år som regeringen kommit överens med samarbetspartierna om. Enligt förslaget ökas Kriminalvårdens anslag med 350 miljoner kronor 2021. Därefter är planen att myndigheten ska få ett tillskott om 500 miljoner kronor 2022 och 750 miljoner kronor från och med 2023.

Regeringen skriver i pressmeddelandet att beläggningen inom Kriminalvården är hög och att tillströmningen av intagna kan komma att fortsätta, inte minst i och med nya straffrättsliga reformer.

Migrationsdomstolarna har en hög inströmning av ärenden, vilket lett till långa handläggningstider. Det är dåligt både för integrationen och för den enskilda individen, anser regeringen, och föreslår därför att 172 miljoner kronor tillförs anslaget 2021. För 2022 beräknar regeringen att 157 miljoner kronor behöver tillföras och för 2023 ännu mer – 280 miljoner kronor.

När det gäller Polisen anser regeringen att de tillskott som myndigheten fått i tidigare budgetpropositioner säkerställer en fortsatt utbyggnad av antalet anställda. 2022 bör dock Polisen få ett tillskott på ytterligare 1 650 miljoner kronor, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Regeringen konstaterar också att det råder en ökad efterfrågan på Rättsmedicinalverkets tjänster. Myndigheten gör rättspsykiatriska, rättsgenetiska, rättskemiska och rättsmedicinska undersökningar både åt rättsväsendet och andra aktörer. Rättsmedicinalverket föreslås därför få ett tillskott på 40 miljoner kronor årligen från och med 2021.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.