Kriminalvården ska satsa på de unga

KRIMINALVÅRDEN2015-09-09
Kriminalvården ska öka arbetet med unga lagöverträdare. Nya ungdomsavdelningar, ökad personaltäthet och tydligare krav på de unga är några insatser som Kriminalvårdens chef Nils Öberg beskriver i en debattartikel.

Generaldirektör Nils Öberg beskriver en verklighet där våldet trappats upp, bland annat i Göteborg och Malmö. Våldsupptrappningen med skottlossningar på öppen gata och handgranater mitt i bostadsområden måste brytas, skriver han. I många fall är både offer och förövare unga personer. Att minska ungdomsbrottsligheten är en av vår tids mest angelägna frågor, enligt generaldirektören.

”Kriminalvården har här en viktig roll. Visserligen kommer våra insatser när det på sätt och vis redan är för sent. När vi kartlägger våra unga klienters livssituation ser vi många och allvarliga problem: drogmissbruk, kunskapsbrist, psykisk ohälsa, utanförskap och trasiga familjerelationer för att nämna några. Det är tragiskt att tvingas konstatera att de i stor ensamhet har brottats med allt detta under större delen av sina unga liv”, skriver Nils Öberg i Dagens Nyheter.

Statistiken talar emot Kriminalvården. Mer än varannan av de unga fängelsedömda begår nya brott inom tre år efter avtjänat straff. Statistiken har sett likadan ut under lång tid, och Sverige är varken bättre eller sämre än något annat jämförbart land, skriver Nils Öberg.

Kriminalvården tänker nu satsa på insatser på tre olika områden:

  • Insatserna ska komma tidigare. Tiden i frivård eller fängelse ska utnyttjas maximalt för att påverka unga brottslingar. Signalerna om vad som händer om man inte följer reglerna vid en villkorlig frigivning ska vara kristallklara.
  • Intensivare arbete med klienterna medan de finns hos Kriminalvården. Personal ska arbeta tätare inpå de unga. Det innebär kraftigt ökad personaltäthet, med målet full fokus på återanpassning sju dagar i veckan.
  • Den intagne ska få tydligare villkor. För att bryta ett destruktivt livsmönster måste stöd och hjälp alltid kombineras med tydliga krav och knivskarpa regler. Misskötsamhet är aldrig acceptabelt och ska få omedelbara konsekvenser. Kraven på eget ansvar och på en ovillkorlig respekt för regler och rutiner ska skärpas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.