Kriminalvårdens utbyggnad fortsätter

KRIMINALVÅRDEN2023-11-17

Regeringen har medgett att Kriminalvården tecknar långa hyresavtal för anstalten Sörbyn i Umeå och häktet Berga i Helsingborg. De planerade utbyggnaderna på dessa orter ska ge totalt 168 nya platser. Samtidigt meddelar Kriminalvården att myndigheten också planerar för ett nytt häkte i Västerås.

Kriminalvården hade begärt regeringens medgivande att få ingå 25-åriga hyresavtal för anstalten Sörbyn i Umeå och häktet Berga i Helsingborg, som ingår i myndighetens planerade utbyggnad. I och med gårdagens beslut har regeringen enligt ett pressmeddelande hittills fattat beslut om hyresavtal som ger mer än 800 nya platser. 

”De nya platserna i Umeå och Helsingborg är viktiga tillskott i utbyggnaden av Kriminalvården och därmed till arbetet med att fortsätta trycka tillbaka den grova organiserade brottsligheten. Detta är bara början av den stora expansion som Kriminalvården ska göra de kommande åren”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, beslutet i pressmeddelandet.

För anstalten Sörbyn i Umeå innebär det nya avtalet 72 nya platser, som beräknas tas i bruk 2026. Genom det nya avtalet för häktet Berga i Helsingborg skapas 96 nya platser som ska kunna tas i bruk nästa år.

Samtidigt går Kriminalvården vidare med planeringen av ett nytt häkte i Västerås, trots att Polisen dragit sig ur planerna på ett gemensamt bygge. Anläggningen ska enligt Kriminalvården ligga i centrala Västerås och inrymma ett nytt häkte med upp till 200 platser samt lokaler för Nationella transportenheten, frivården och ett nytt utbildningscentrum för blivande kriminalvårdare. Om planerna går i lås räknar Kriminalvården med att flytta in med start andra halvåret 2027.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA