Kris på SiS personalavdelning

SIS2014-08-28

Personalavdelningen på Statens Institutionsstyrelse, SiS, krisar. Den redan höga arbetsbelastningen förvärras då personaldirektören och två andra anställda slutar inom kort. Huvudskyddsombud Lotta Hedeby har begärt omedelbara åtgärder.

Det handlar både om den psykosociala arbetsmiljön på SiS personalavdelning på huvudkontoret i Stockholm och om myndighetens arbetsmiljökompetens.

Personalavdelningens arbetsmiljöproblem blev uppenbara i medarbetarundersökningen 2013. Ett konsultföretag granskade därför avdelningen och kom fram till att arbetsbelastningen är hög samtidigt som medarbetarnas engagemang beskrivs som lågt. Flera arbetsrelationer bedömdes som infekterade. Det har också varit hög personalomsättning.

I våras föreslog konsultföretaget flera åtgärder, bland annat avlastning av personaldirektören och ett antal nyrekryteringar. Men SiS ledning valde att fortsätta med befintlig bemanning och gav konsulten i uppdrag att arbeta fram ett nytt förslag.

Nu har personaldirektör Pia Bergqvist sagt upp sig. Hon slutar i månadsskiftet augusti-september. Då slutar också en provanställd personalspecialist. Uppdraget upphör samtidigt för en konsult inriktad på arbetsrätt. Ytterligare en visstidsanställd, en person som arbetar med arbetsmiljöfrågor, slutar sannolikt på senhösten.

Därmed återstår endast fyra medarbetare på personalavdelningen om man inte räknar löneenheten. Huvudkontorets huvudskyddsombud Lotta Hedeby har författat en formell framställan enligt arbetsmiljölagen riktad till myndighetsledningen.

Hon kräver omedelbara åtgärder för att den psykosociala arbetsmiljön på personalavdelningen ska fungera. Hon oroar sig också för att SiS riskerar att stå utan arbetsmiljökompetens från och med december.

– Huvudkontoret har en normerande roll när det gäller arbetsmiljön. Det handlar om utformning av riktlinjer och om uppföljning. Dessutom håller personalavdelningen i den partsgemensamma arbetsmiljöutbildningen av chefer och skyddsombud, säger Lotta Hedeby.

Myndighetsledningen har svarat på huvudskyddsombudets framställan. Enligt avgående personaldirektör Pia Bergqvist ska de vakanta tjänsterna tillsättas så snart som möjligt. Hon jobbar med en överlämning till en interimschef. Personalen ska få kontinuerlig information, enligt Pia Bergqvist.

– Dessutom erbjuds personalen individuellt stöd, enskilda samtal hos företagshälsovården, säger hon.

Konsultföretaget som analyserat personalavdelningens arbetsmiljö, lämnar en ny rapport i morgon, fredag.

Lotta Hedeby analyserar just nu myndighetsledningens svar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA