Kritik mot Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-12-17
Det finns stora brister i Arbetsförmedlingens hantering av handlingsplaner och aktivitetsrapporter för långtidsarbetslösa, enligt en rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

IAF har granskat ärenden som hanterats under 2020 hos Arbetsförmedlingen. Granskningen visar att myndigheten brister i arbetet med handlingsplaner och aktivitetsrapporter. Störst brister finns enligt IAF i hanteringen av handlingsplaner och aktivitetsrapporter för dem som är långtidsarbetslösa.

IAF har särskilt granskat arbetet med individuella handlingsplaner och aktivitetsrapporter för sådana arbetssökande som har arbetslöshetsersättning och för programdeltagare med aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.  Resultaten visar på övergripande brister på vissa områden. Många gånger är de arbetsmarknadspolitiska bedömningarna inaktuella och ofullständiga.  Arbetsförmedlingen brister också i att löpande planera in aktuella aktiviteter för de arbetssökande.

När det gäller de arbetssökandes aktivitetsrapporter granskas inte alla aktivitetsrapporter tillräckligt skyndsamt, påpekar IAF. Arbetsförmedlingen brister också i att underrätta när det kan antas att den arbetssökande inte lever upp reglernas krav. 

Enligt rapporten är bristerna generellt något större när det gäller arbetssökande som varit inskrivna vid Arbetsförmedlingen i mer än tolv månader, det vill säga de som är långtidsarbetslösa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Malin (ej verifierad) fre, 12/18/2020 - 06:24
Hur kunde det bli så här? Arbetsförmedlingen har ju skapat en helt ny funktion/avdelning för detta som skulle förbättra hanteringen.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.