Kritik mot länsstyrelsers tillsyn

REVISION2007-03-16

Länsstyrelsernas tillsyn av LSS-bostäder med särskild service för vuxna är eftersatt, enligt en rapport från Riksrevisionen.

Granskningen visar att länsstyrelserna genomför tillsyn av kommunala LSS-bostäder mycket sällan. Tillsynen är inte heller likvärdig i landet.

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, infördes i mitten av 90-talet och ger vissa grupper av funktionshindrade rätt till särskilt stöd. År 2005 hade 20 000 personer den typen av stöd. Riksrevisionen konstaterar att det finns 2 800 kommunala verksamheter – men mindre än var tionde har varit föremål för tillsyn av länsstyrelsen någon gång under åren 2004-2005. Enligt rapporten följer inte heller länsstyrelserna alltid upp den kritik som riktas mot verksamheten i samband med tillsynen.

– Tillsynen måste fungera för att garantera rättssäkerheten för de personer som omfattas av LSS. Nu måste regeringen agera så att tillsynen blir ett mer kraftfullt instrument, säger riksrevisor Eva Lindström i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA