Kritik mot myndigheters personlighetstester

REKRYTERING2017-01-16
Svenska myndigheter köper personlighetstester för miljontals kronor för att använda vid nyrekrytering av personal. Men många av testerna är ovetenskapliga och alltför slumpartade, skriver Dagens Nyheter.

Personlighetstester blir allt vanligare på landets myndigheter. Personalchefer på flera av de stora myndigheterna uppger att kraven på effektivitet i processerna har ökat och att testerna därför behövs i allt större utsträckning, skriver Dagens Nyheter som har ställt frågor om rekryteringsprocessen till statliga myndigheter och landsting. Ett sextiotal har svarat.

Flera av de personlighetstest som används får kritik från forskarhåll. Ett test som används av ett tiotal myndigheter i granskningen mäter de sökandes egenskaper när det gäller dominans, inflytande samt korrekthet och utlovar resultat på åtta minuter.

”Det mäter väldigt få dimensioner och ger en ofullständig täckning av personligheten. Dessutom är det ovetenskapligt”, säger Lennart Sjöberg, professor emeritus vid Handelshögskolan i Stockholm till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.