Kritiserad forskare till högskola

HÖGSKOLA2014-05-12
Freds- och konfliktforskaren Johan Galtung har kritiserats för sina antisemitiska uttalanden. Nu har Utrikespolitiska föreningen Malmö bjudit in honom till Malmö högskola, skriver Dagens Nyheter.

Enligt Stiftelsen Expo har den norske forskaren Johan Galtung vid flera tillfällen använt föreläsningar till att sprida antisemitism.

Han anklagas bland annat för att odla myten om en judisk världskonspiration. Han har också, enligt stiftelsen Expo, publicerat texter från en känd antisemit på sin egen organisations hemsida.

2012 var Johan Galtung inbjuden som talare på en fredsforskningskonferens vid Göteborgs universitet. När arrangören fick veta att han gjort antisemitiska utspel togs han bort som huvudtalare vid konferensen.

Denna gång är det Utrikespolitiska föreningen Malmö, en av Malmö högskolas studentföreningar, som bjudit in den kritiserade forskaren. Föreningen skriver i ett pressmeddelande att man inte kände till de antisemitiska utspelen när man bjöd in Johan Galtung:

”Sedan vi fick kännedom om kontroversen som uppstod för två år sedan hade vi en lång diskussion och tog beslutet att fortgå med föreläsningen och adressera de kommentarer som föreligger kontroversen under föreläsningen”.

Föreningen skriver också i pressmeddelandet att man ska se över rutinerna för sina evenemang. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Diskriminering