Kritiserar familjepolitiskt förslag

TCO2008-03-19

Regeringens familjepolitiska förslag om vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus är ett litet steg framåt och två bakåt, anser TCO.

Regeringens förslag att stimulera ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten med hjälp av skatteavdrag underkänns av TCO. Förslaget gör att mammor och pappor kan få vänta ett år innan de märker av den ekonomiska stimulansen av att ta ut försäkringen mer jämställt.

– Det hade varit bättre om regeringen infört den bonus TCO, centerpartiet och folkpartiet lanserade år 2002 och som sedan TCO jobbat hårt för, säger TCOs ordförande Sture Nordh i ett pressmeddelande.

– Dagens förslag är för svagt för att rå på de sega mönster som gör att papporna fortfarande bara tar ut en femtedel av föräldraförsäkringen, ett uttag som inte längre ökar.

TCO är också mycket kritiskt till det vårdnadsbidrag regeringen föreslår. Enligt Sture Nordh är det en bakåtsträvande reform som ger ekonomisk stimulans åt traditionella könsroller.

– Det är starkt provocerande att införa en ekonomisk stimulans som riskerar föra fler kvinnor till utanförskap från arbetsmarknaden och fler pappor bort från sina barn. Förslaget drabbar också i sin förlängning den kommunala barnomsorgen.

Sture Nordh <br>
Bild: Jann Lipka
Sture Nordh <br>

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA