Kritisk rapport om utförsäkring

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-03-07

Tre månader är för kort tid för arbetslivsintroduktion när utförsäkrade förs till Arbetsförmedlingen från Försäkringskassan. Samverkan mellan myndigheterna fungerar inte och det saknas uppföljning. Det skriver Arbetsförmedlingens internrevision i en rapport.

Arbetsförmedlingens internrevision har granskat hur den egna myndigheten och Försäkringskassan samverkar utifrån ändringen av sjukreglerna. Rapportens slutsats är att det inte finns någon egentlig samverkan.

Bland annat saknas rutiner för överlämningsmöten och avstämningsmöten. Mötena fokuserar inte heller på individerna, enligt internrevisionen.

De tre månader som arbetslivsintroduktionen varar är för kort, enligt rapporten. Därför flyttas många personer till programmet ”fördjupad kartläggning och vägledning”. Då hinner specialister kopplas in, men det är också ett sätt att se till att personer får ekonomisk försörjning till dess att Försäkringskassan tagit ställning till om de kan få ny sjukpenning.

Uppföljning och dokumentation saknas. Enligt revisionsrapporten beror det på att det i dag inte är tillåtet att göra sökningar i datasystemet utifrån ”ohälsa” .

Tidbokningen fungerar inte alltid vilket leder till att beslut ibland kommer retroaktivt.

Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har olika syn på vad som är ”arbetsförmåga”, påpekar internrevisionen.

Försäkringskassans prognoser är inte tillräckligt tillförlitliga vilket försvårar planeringen för Arbetsförmedlingen, enligt rapporten. Det har fått till följd att man på arbetsförmedlingskontoren upplever att det saknas arbetsförmedlare och specialister.

Internrevisonen anser att de sökande inte ska behöva hamna utanför trygghetssystemet och att det därför behövs mer samverkan mellan Försäkringskassan, kommuner och sociala enheter.

Arbetsförmedlingen har gjort en åtgärdsplan som svar på den kritik som förs fram. Bland annat ska myndigheten se över diverse rutiner och tillsammans med Försäkringskassan utreda möjligheten av att varje kvartal göra prognoser över antalet utförsäkrade.

Enligt Arbetsförmedlingen kommer en ändring i lagen om hur myndigheten får behandla personuppgifter möjliggöra en bättre uppföljning av handläggningen.

Arbetsförmedlingen har också gjort ett ”samtalsmanus” som Försäkringskassan ska kunna använda sig av när utförsäkrade ska föras över till Arbetsförmedlingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA