Kritisk revisor spärrades in

REVISION2007-03-13

Ledningen för Länsstyrelsen i Skåne spärrade på måndagen av - och in - sin egen internrevisor, sedan han riktat allvarlig kritik mot en av länsstyrelsens högsta chefer.

Efter en lång tid av konflikter och dålig stämning på arbetsplatsen hade internrevisorn utrett anklagelserna mot en av de högsta cheferna, skriver Sydsvenskan. Men istället för att få tillfälle att framföra sin kritik till landshövdingen hotades han av disciplinpåföljd. Från sitt tjänsterum meddelade han att han då avsåg att lämna över sitt utredningsmaterial till Riksrevisionen och finansdepartementet. Då stängdes hans dator och telefon av och en övervakare placerades i hans kontorsrum.

Länsstyrelsens styrelse beslutade vid ett snabbinkallat telefonmöte på måndagen att stänga av internrevisorn. Redan på fredagen hade landshövding Göran Tunhammar förbjudit honom att fortsätta sin utredning och gett honom en varning.

Länsstyrelsen krävde att han skulle överlämna sitt utredningsmaterial. Efter några timmars isolering gav han upp och överlämnade materialet mot löfte att det skulle överlämnas i sin helhet till en extern revisor. Han fick lämna ifrån sig sina nycklar samtidigt som hans id-kort och passerkort klipptes sönder innan han lämnade kontoret, berättar tidningen.

– Jag har tystnadsplikt gentemot dem som jag samlar uppgifter från. Det är självklart att jag inte kan lämna ut konfidentiella uppgifter från personal som jag har garanterat anonymitetsskydd gentemot deras chefer, sa internrevisorn till Sydsvenskan.

Han har varit internrevisor på Länsstyrelsen sedan 1998. Innan dess var han sedan 1986 revisor för Malmöhus läns landsting och arbetade för Komrev och revisionsfirman Örlings Price Waterhouse Coopers.

– Jag har bara haft goda erfarenheter av honom, det var jag som anställde honom, sa förre landshövdingen Bengt Holgersson till tidningen.

– En internrevisor är mycket utsatt, och särskilt på en länsstyrelse, där det finns många experter och mycket personliga viljor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA