Kronofogden motverkar kvinnofälla

JÄMSTÄLLDHET2011-05-31

Allt fler kvinnor fastnar i skuldsättning, bland annat genom sms-lån. Nu satsar Kronofogden på att hjälpa skuldsatta kvinnor, bland annat genom en ny webbplats.

En ny undersökning från Kronofogden visar att kvinnor oftare än män saknar en buffert i sin ekonomi. Eftersom det är vanligare med deltidsarbete och svaga sociala nätverk bland kvinnorna blir deras ekonomiska ramar mindre.

”Vår slutsats är att kvinnor är mer utsatta när de får problem med sin privatekonomi. Vi kan dock konstatera att kvinnor i högre grad än män själva söker efter hjälp och information. Därför har vi startat en webbplats som riktar sig till just kvinnor”, säger projektledaren Cecilia Fredholm i ett pressmeddelande.

Webbplatsen innehåller information och redskap som kvinnor kan använda för att lösa sin ekonomiska situation. Dessutom innehåller den berättelser från kvinnor som varit med om svåra ekonomiska situationer.

Kronofogden samarbetar också med Fryshuset i Stockholm i projektet ”Barn till ensamma mammor”. Nu vill myndigheten ha hjälp av familjerådgivare, ideella organisationer och stora arbetsgivare för att sprida information och kunskap till utsatta kvinnor.

”Kunskap är en viktig kraft för att få balans i sin privatekonomi. Många av kvinnorna saknar egna nätverk där de kan fråga om ekonomi och därför är samverkan med andra aktörer viktig”, säger Cecilia Fredholm.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA