Kulturarbetare granskas sällan

A-KASSAN2007-04-12

Totalt betalades mer än 600 miljoner kronor i a-kassa till
 10 500 kulturarbetare under 2005. Bara vid 27 tillfällen ifrågasatte Arbetsförmedlingen Kultur deras rätt till ersättning.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har genomfört en förstudie om Arbetsförmedlingen Kulturs verksamhet när det gäller arbetslöshetsförsäkringen. De a-kassor som har flest medlemmar bland kulturarbetare som fick ersättning var Teaterverksammas, Journalisternas och Akademikernas a-kassor och Alfa-kassan.

Enligt IAFs rapport är det karakteristiskt för kulturarbetare att de har visstidsanställningar eller tidsbegränsade uppdrag och däremellan går på a-kassa.

De 600 miljoner kronor till de nämnda a-kassorna motsvarar två procent av den samlade arbetslöshetsersättning som betalades ut under året.

IAF konstaterar att arbetsförmedlingarna mycket sällan ifrågasätter kulturarbetares rätt till ersättning. Det skedde bara vid 27 tillfällen under 2005, vilket innebär att 0,3 procent av alla underrättelser om ifrågasatt ersättningsrätt som skickades till a-kassorna kom från Af Kultur. Mot det kan ställas att förmedlingen hade 1,8 procent av rikets arbetslösa, deltidsarbetslösa och timanställda inskrivna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA