Kulturwebbar har låg tillgänglighet

KULTUR2015-08-31

Tillgängligheten för webbplatser för offentliga kulturinstitutioner är dålig. Det hävdar konsultbolaget Funka efter en granskning. Enligt Statens kulturråd har Funka ställt för höga krav i sin granskning.

Funka har granskat tillgängligheten på webbplatser för lokala muséer, bibliotek, länsteatrar och länsmusikstiftelser. Enligt företaget är resultatet inte bra. Den genomsnittliga webbplatsen når bara upp till kraven i en av fyra mätpunkter. Enligt undersökningen har alla testade webbplatser brister.

Kulturrådet har särskilda krav på att organisationer som får statsbidrag ska ha tillgängliga webbplatser senast 2016. Men ska piskan ha någon verkan måste kulturinstitutionerna få reella möjligheter att jobba med tillgänglighet, anser Funka. Det är långt kvar innan kulturen är tillgänglig för alla, anser bolaget:

”De kulturinstitutioner vi jobbar med har höga ambitioner vad gäller tillgänglighet, men saknar ofta budgetmedel för att genomföra större projekt. Såvitt vi känner till finns inga extra medel att söka för den här typen av arbete”, säger Funkas vd Susanna Laurin i ett pressmeddelande.

Kulturrådet tycker att Funka använt strängare kriterier i sin undersökning än de myndigheten tillämpar:

”En viktig del av funktionshinderspolitiken är att insatser inom tillgänglighet ska bedrivas inom ordinarie verksamhet. Kulturrådet har inga särskilda medel för att göra lokaler eller webbplatser tillgängliga. Det är dock positivt att frågan om tillgänglighet får uppmärksamhet och att regler och riktlinjer följs upp”, kommenterar enhetschefen Mika Romanus i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA