Kvinnolöner del i norska förhandlingar

NORGE2008-04-21

De statligt anställda i Norge kräver att lönegapet mot privat sektor minskar i årets avtalsförhandling. Störst är skillnaden bland akademiker. De som jobbar i staten tjänar bara 73 procent av motsvarande grupper i privat sektor.

Av:  Björn Lindahl

Norges 125 000 statsanställda företräds av fyra organisationer. LO Stat är störst, med 40 000 medlemmar, medan Akademikerne, YS Stat och Unio delar ganska jämnt på resten.

Alla utom Akademikerne har i år samordnat sina krav. En färsk utredning visar att tjänstemän i staten tjänar 100 000 norska kronor mindre per år jämfört med industrin. För akademikerna är skillnaden 175 000 kronor.

– Det som är speciellt i år är den extremt låga arbetslösheten i Norge. För jurister är den bara 0,4 procent, säger Curt A. Lier, som är förhandlingsledare för Akademikerne.

I debatten är det emellertid jämställdheten som dominerat. Nyligen presenterade Likelønnskommisjonen en utredning som visar att en stor del av skillnaden mellan kvinnliga och manliga löner i Norge förklaras av att 60 procent av de anställda i staten är kvinnor. Att öka de statliga lönerna är därför samtidigt ett effektivt sätt att öka jämställdheten.

Utgångspunkten är att förhandlingarna är klara den 30 april.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA