"Den information som facket har fått är att arbetsgivaren just nu följer riktlinjerna för att hantera de här anmälningarna", säger Malin Almkvist Klaesson, STs avdelningsordförande inom Kronofogden.
Bild: Casper Hedberg
"Den information som facket har fått är att arbetsgivaren just nu följer riktlinjerna för att hantera de här anmälningarna", säger Malin Almkvist Klaesson, STs avdelningsordförande inom Kronofogden.

Kvinnor anmälde sextrakasserier efter fest

KRONOFOGDEN2019-10-04
Ett antal kvinnor har anmält till arbetsgivaren att de blivit utsatta för sexuella trakasserier i samband med en konferens inom Kronofogden. ”Arbetsgivaren tar just nu tag i den här händelsen enligt alla riktlinjer”, säger STs avdelningsordförande Malin Almkvist Klaesson till Publikt.

Efter att ha deltagit på en konferens anordnad av Kronofogden har fyra kvinnor anmält att de blivit utsatta för sexuella trakasserier.

Händelserna ska ha utspelat sig vid en kickoff för anställda med placering på olika orter, i samband med att myndigheten planerar att slå ihop två enheter, säger Malin Almkvist Klaesson, ordförande för ST inom Kronofogden till Publikt.

– Den information som facket har fått är att arbetsgivaren just nu följer riktlinjerna för att hantera de här anmälningarna. Jag vet inte exakt vilken fas det ligger, mer än att cheferna samtalar med de berörda, säger hon.

På konferensen ska omkring 200 anställda från olika delar av landet ha deltagit. 

– Det tråkiga med medierapporteringen är att fokus har tagits lite från själva händelsen med trakasserierna. I stället har det handlat om varför vi har de här enhetsfesterna, vad de kostar och hur mycket alkohol som dricks. Så förstör man metoo lite kan jag tycka, säger Malin Almkvist Klaesson.

Enligt henne är det inte särskilt vanligt med konferenser på myndigheten, men i och med den omorganisation som pågår är det för tillfället fler än vanligt. Alkohol bjuder inte arbetsgivaren på i samband med personalfester och konferenser, utan det får personalen bekosta själva, enligt henne.

– Jag var inte med på konferensen. Men generellt är min upplevelse att det här är en enskild händelse, och att det inte finns den här typen av kultur överlag inom Kronofogden, säger Malin Almkvist Klaesson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.