Kvinnor har lägre disponibel inkomst än män

JÄMSTÄLLDHET2020-10-21
Kvinnor har i genomsnitt 20 procent lägre disponibel inkomst än män, visar en ny analys från Jämställdhetsmyndigheten. Kvinnor står oftare utanför arbetsmarknaden eller jobbar deltid.

Den nya rapporten från Jämställdhetsmyndigheten visar att löneskillnaden mellan kvinnor och män minskar, men sett till hela den disponibla inkomsten ligger skillnaden kvar på ungefär samma nivå. Kvinnor har enligt rapporten i genomsnitt 20 procent lägre inkomst än män.

”Ett av Sveriges beslutade mål är ekonomisk jämställdhet. För att nå det måste vi ta hänsyn till hela inkomsten och inte bara lönen. Kvinnor närmar sig mäns lönenivåer, men står samtidigt utanför arbetsmarknaden eller arbetar deltid i högre grad. Samtidigt har skillnaderna ökat när det gäller kapitalinkomster, till exempel räntor eller aktieutdelningar. Därför har kvinnor fortfarande i genomsnitt mindre pengar i plånboken än vad män har”, kommenterar Eberhard Stüber, en av Jämställdhetsmyndighetens utredare, resultaten i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten ökar skillnaden mellan kvinnors och mäns disponibla inkomst fram till omkring 70 års ålder. Sedan minskar kapitalinkomsterna, vilket gör att inkomstskillnaderna är lägre bland de allra äldsta i befolkningen.

”Vi ser också att inkomsten utvecklas olika för olika grupper av kvinnor och män. De senaste 20 åren har skillnaderna ökat mellan inrikes och utrikes födda. Inkomsterna är betydligt lägre för utrikes födda kvinnor och kvinnor som har en funktionsnedsättning jämfört med andra grupper av kvinnor”, framhåller utredaren Sara Andersson i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.