Lade verksamhet i bolag utan tillstånd

HÖGSKOLAN2005-04-05

Riksrevisionen riktar skarp kritik mot Kungliga Musikhögskolan. Högskolan har flyttat över verksamheter till ett aktiebolag utan tillstånd av regeringen. Frågan är nu om någon kommer att ställas till svars för tjänstefel.

När högskolan flyttade över verksamheter till ett aktiebolag bröt den mot tre olika förordningar.

–Det var inte vårt uppsåt att bryta mot någon förordning, säger John Fürstenbach, förvaltningschef för Musikhögskolan.

Den 1 april 2004 fördes tre verksamheter över från Musikhögskolan till Academus AB, ägt av Stockholms universitet Holding AB: förlagsverksamheten, musikterapi samt Skapa och lära, som är en skolutvecklingsmodell för grundskolan.

–Hade vi inte tagit betalt för de tjänsterna hade det inte varit något problem. Men då skulle det heller inte ha blivit någon verksamhet, säger John Fürstenbach.

Betraktas som tjänstefel

Att bedriva verksamheten i strid mot gällande förordningar är juridiskt att betrakta som tjänstefel. John Fürstenbach, som har varit föredragande tjänsteman, är den som är ytterst ansvarig på Musikhögskolan.

Musikhögskolans styrelse ska behandla Riksrevisionens rapport på ett kommande sammanträde. Ett möjligt beslut är att anmäla John Fürstenbach för tjänstefel. Också regeringen kan lämna över ärendet till Justitiekanslern för att utreda om ett tjänstefel har begåtts.

Riksrevisionens anmärkning om brister i fakturorna har redan nu lett till förändrade rutiner:

–Den senaste fakturan ser annorlunda ut. Men jag har hela tiden haft lika god kontroll och insyn i hur våra medel förvaltas som när verksamheten bedrevs inom högskolan säger John Fürstenbach.

I regeringens nyligen framlagda forskningsproposition efterlyses mer samverkan mellan högskolornas holdingbolag, och enligt Fürstenbach är det just det man velat åstadkomma med bolagiseringen av den här delen av verksamheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA