Låg aktivitet i arbetsmarknadsprogram

ARBETSFÖRMEDLINGEN2010-09-16

De som deltar i jobb- och utvecklingsgarantin är nöjda med programmet, men inte särskilt aktiva. Det framgår av en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

Deltagarna i jobb- och utvecklingsgarantins två första faser har få organiserade aktiviteter, men de söker relativt många arbeten och är överlag nöjda med programmet, visar IFAUs rapport.

Enligt regelverket ska jobb- och utvecklingsgarantin innehålla organiserade aktiviteter och eget jobbsökande som motsvarar heltid, om det är heltid man vill arbeta. IFAU har gjort en enkät med 5 000 personer som är inskrivna i garantins fas ett och två. Två av tre av dem som svarat ägnar högst tio timmar i veckan åt aktiviteter och jobbsökande.

”Det förvånade oss att det var så lite programinnehåll, särskilt i förhållande till hur programmet är tänkt att fungera”, säger Kristina Sibbmark på IFAU i ett pressmeddelande.

Ungefär sju av tio deltagare mötte sin arbetsförmedlare eller handledare en gång i månaden eller mer sällan. Deltagarna sökte i genomsnitt 10 arbeten per månad. De som hade handledning av privata jobbcoacher gjorde mer än de som gick hos Arbetsförmedlingen. De mötte sin handledare oftare, sökte fler arbeten, hade mer aktiviteter och tyckte i högre utsträckning att de blivit bättre på att söka arbete, enligt IFAUs rapport.

Åtta av tio är mycket eller ganska nöjda med garantin som helhet. Nästan en fjärdedel ger högsta betyg. Oavsett om deltagarna fått stöd av Arbetsförmedlingen eller privata jobbcoacher är de lika nöjda, trots att de senare fått betydligt mer hjälp. De två grupperna är också lika nöjda med sin kontakt med coachningen, fyra av tio tycker att det fungerat mycket bra.

Jobb- och utvecklingsgarantin

Jobb- och utvecklingsgarantin är ett arbetsmarknadspolitiskt program för personer som varit utan arbete länge och till exempel blivit utförsäkrade från a-kassan, eller varit arbetslösa 18 månader eller mer.

Den arbetssökande måste delta för att få fortsatt ersättning.

Garantin är Arbetsförmedlingens största program med 80 000 personer inskrivna i augusti 2010. 

Rapporten bygger på en enkät med 5 000 deltagare i garantins fas ett och två. Arbetshandikappade och de som deltar i sysselsättning i fas tre ingår inte. Enkäten gjordes i november–december 2009. Svarsfrekvensen var 65 procent.

Källa: IFAU

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA