Låg lön hinder för offentligt arbete

REKRYTERING2011-05-06

Fyra av tio studenter säger att det är troligt att de kommer att jobba inom offentlig sektor. Ännu fler skulle göra det om lönen var bättre. Det framgår av en enkätundersökning.

Det är rekryteringsföretaget Skill som genomfört en enkätundersökningen Unga byråkrater med drygt 1 200 studenter på 23 svenska lärosäten. Sex av tio säger att det inte är troligt att de kommer att jobba inom offentlig sektor i framtiden. De främsta anledningarna är att lönen är låg, utvecklingsmöjligheterna få och att sektorn känne­tecknas av byråkrati, ineffektivitet och långa beslutsprocesser till följd av sin politiska styrning.

Det som lockar dem som tror på en framtid i offentlig sektor är att jobba med samhälls- och medborgarnytta. Trygga anställningsförhållanden, intressanta arbetsuppgifter samt utvecklingsmöjligheter är andra faktorer som gör offentlig sektor attraktiv.

Statlig verksamhet är populärast inom offentlig sektor. När studenterna får välja vilken del av den offentliga sektorn de helst skulle vilja arbeta inom väljer sex av tio statlig verksamhet.

Enligt Skill är kunskapen om vilka yrken som finns inom offentlig sektor dålig hos de unga akademikerna:

”För att ge gruppen en rättvisande bild av hur det är att jobba i det offentliga, samt att påverka ungas attityder till sektorn, krävs omfattande och långsiktiga kommunikationsinsatser”, skriver företaget i sin redovisning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA