Lagförslag om visstidsjobb till lagrådet

VISSTIDSANSTÄLLNINGAR2015-10-23
Regeringens lagförslag som ska förhindra missbruk av visstidsanställningar går nu på remiss till lagrådet. Syftet med lagen är att förbättra situationen för visstidsanställda.

Under flera års tid har EU-kommissionen försökt att få Sverige att ändra lagarna så att arbetsgivare inte ska kunna stapla visstidsanställningar på varandra. Som Publikt tidigare har rapporterat anser kommissionen att den svenska lagstiftningen är oförenlig med EU-rättens krav.

Om inte en lagändring görs omgående är risken överhängande att EU-kommissionen går vidare och stämmer Sverige i EU-domstolen, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Före sommaren presenterade regeringen sina förslag till lagförändringar i en så kallad departementspromemoria. Bland annat vill regeringen att en visstidsanställning automatiskt går över i fast jobb i flera fall än i dag.

”Under arbetet med lagförslaget har en nära dialog förts med företrädare för både arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer. Det är min uppfattning att det finns en acceptans bland parterna för inriktningen på det förslag som regeringen nu går fram med”, skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Nu går lagförslaget på remiss till lagrådet. Regeringen planerar att lägga fram en proposition i december. Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 maj 2016.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.