Lagman får varning efter fel

DOMSTOLARNA2020-09-03

En lagman vid en tingsrätt i Mellansverige får enligt SVT en varning av Statens ansvarsnämnd, sedan en man som friats från olovlig körning felaktigt blev fälld för brottet i den skriftliga domen.

Lagmannen har tidigare slagit larm om den hårda arbetsbelastningen på domstolen. Efter händelsen med trafikbrottsmålet, som inträffade i vintras, anmälde lagmannen själv händelsen till Domstolsverket, uppger SVT. Justitiekanslern, JK, har tidigare utrett händelsen för misstänkt tjänstefel, men lagt ned utredningen.

Nu ger Statens ansvarsnämnd en varning till lagmannen. I sitt beslut konstaterar ansvarsnämnden att lagmannen själv omedelbart vidtog åtgärder för att rätta till situationen.

”Det är en väldig masshantering vid domstolen och ibland är det tyvärr oundvikligt att det blir fel. Det är högt tempo men felen som blir är ofta lätta att rätta till. Så var det i det här fallet. Det var oaktsamt av mig – det får inte bli fel”, har lagmannen tidigare sagt till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA