Lagman får varning efter fel

DOMSTOLARNA2020-09-03
En lagman vid en tingsrätt i Mellansverige får enligt SVT en varning av Statens ansvarsnämnd, sedan en man som friats från olovlig körning felaktigt blev fälld för brottet i den skriftliga domen.

Lagmannen har tidigare slagit larm om den hårda arbetsbelastningen på domstolen. Efter händelsen med trafikbrottsmålet, som inträffade i vintras, anmälde lagmannen själv händelsen till Domstolsverket, uppger SVT. Justitiekanslern, JK, har tidigare utrett händelsen för misstänkt tjänstefel, men lagt ned utredningen.

Nu ger Statens ansvarsnämnd en varning till lagmannen. I sitt beslut konstaterar ansvarsnämnden att lagmannen själv omedelbart vidtog åtgärder för att rätta till situationen.

”Det är en väldig masshantering vid domstolen och ibland är det tyvärr oundvikligt att det blir fel. Det är högt tempo men felen som blir är ofta lätta att rätta till. Så var det i det här fallet. Det var oaktsamt av mig – det får inte bli fel”, har lagmannen tidigare sagt till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.