Lagrådet för ökat meddelarskydd

GRUNDLAGEN2009-10-23
Lagrådet tillstyrker regeringens förslag till ökat skydd för offentliganställdas yttrande- och meddelarfrihet, skriver Arbetarskydd. Men lagrådet hade gärna sett ett utökat skydd.

Regeringen har föreslagit att yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen ändras så att meddelarskyddet stärks genom ett uttryckligt förbud att ingripa mot den som använder sig av sin meddelar- eller yttrandefrihet. De allvarligaste fallen av ingripande ska bli brottsliga och straffbara.

Genom ändringar i sekretess- och offentlighetslagen ska motsvarande regler också gälla inom till exempel kommunala företag.

Lagrådet anser att alla repressalier mot offentliganställda som använder sin meddelarfrihet borde gå att bestraffa. Enligt regeringens förslag är det bara vissa repressalier som ska vara brottsliga. Bara i fall av avskedande, uppsägning, disciplinpåföljd och liknande ska kunna leda till åtal. Men eftersom regeringens förslag ändå innebär en förbättring jämfört med nuvarande ordning, tillstyrker lagrådet att det genomförs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.