Lagrådet för ökat meddelarskydd

GRUNDLAGEN2009-10-23

Lagrådet tillstyrker regeringens förslag till ökat skydd för offentliganställdas yttrande- och meddelarfrihet, skriver Arbetarskydd. Men lagrådet hade gärna sett ett utökat skydd.

Regeringen har föreslagit att yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen ändras så att meddelarskyddet stärks genom ett uttryckligt förbud att ingripa mot den som använder sig av sin meddelar- eller yttrandefrihet. De allvarligaste fallen av ingripande ska bli brottsliga och straffbara.

Genom ändringar i sekretess- och offentlighetslagen ska motsvarande regler också gälla inom till exempel kommunala företag.

Lagrådet anser att alla repressalier mot offentliganställda som använder sin meddelarfrihet borde gå att bestraffa. Enligt regeringens förslag är det bara vissa repressalier som ska vara brottsliga. Bara i fall av avskedande, uppsägning, disciplinpåföljd och liknande ska kunna leda till åtal. Men eftersom regeringens förslag ändå innebär en förbättring jämfört med nuvarande ordning, tillstyrker lagrådet att det genomförs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA