Lägsta siffran på tio år

ARBETSLÖSHET2003-12-10

Sedan 1992 har antalet arbetslösa inte varit så lågt som i slutet av april i år.
Då var 156 000 personer inskrivna vid arbetsförmedlingen. Det motsvarar 3,6 procent av arbetskraften och är 10 000 färre än för ett år sedan.

Bland både män och kvinnor har andelen arbetslösa sjunkit, likaså bland äldre över 55 år. Den senare hade sjunkit med 7 400 personer till 28 700, medan ungdomar i åldern 18–24 år som var utan jobb blivit något fler: 24 000.

Antalet som deltog i arbetsmarknadsprogram ökade med 3 procent det senaste året och totalt var 282 000 arbetslösa eller sysselsatta i program i april.

Även de långtidsinskrivna blev färre under året och inom aktivitetsgarantin fanns 38 000 personer, en ökning med 8 000 jämfört med 2001.

I april varslades 5 000 personer och liksom tidigare skedde det främst inom tillverkningsindustrin. Uppdrags- och IT-sektorn stod för 26 procent av varslen.

Antalet nyanmälda platser har ökat med 7 600   och tillsvidareanställningarna med 2 000 jämfört med 2001.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA