Läkare kränker handläggare

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-02-10

Läkare som inte accepterar de nya sjukförsäkringsreglerna har blivit ett arbetsmiljöproblem på Försäkringskassan i Östergötland, enligt Christina Eklöf, ST.

Det har blivit allt vanligare att läkare tar direktkontakt med handläggarna på Försäkringskassan för att diskutera deras beslut om sjukpenning. Enligt Christina Eklöf, ordförande för ST inom Försäkringskassan i Östergötland, har karaktären av läkares kontakter med enskilda handläggare ofta inslag av rena ärekränkningen.

– Det är helt oförsvarbart att man blir bemött på det här sättet av en yrkeskår, och vi har lyft det till den högsta ledningen, säger hon till Norrköpings Tidningar, NT.

Hon tror att det är en kombination av att läkarna inte accepterar sin roll i socialförsäkringen, och inte heller accepterar socialförsäkringens regelverk:

– Läkarna behöver information om vilken roll de har i socialförsäkringen. De står för att bedöma det medicinska och att se till att patienten har en diagnos. Rätten till sjukersättning och rätten till sjukpenning är det faktiskt Försäkringskassans handläggare som bedömer, säger hon till NT.

Försäkringskassan centralt har nu börjat kontakta flera berörda läkare för att diskutera deras agerande. Någon polisanmälan är inte aktuell för närvarande:

– Så långt har det inte gått. Rent juridiskt kanske det inte räcker till en polisanmälan, men det blir ett arbetsmiljöproblem för dem som får de här samtalen, säger Christina Eklöf till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av haggan (ej verifierad) lör, 03/06/2010 - 11:49
Ja då får de känna på sin egen medicin Om man inte tycker om att bli kränkt på FK skall man själv sluta kränka de sjuka.Kasta inte sten när ni sitter i glashus. Man borde spela in samtalen från handläggarna för att få en bild av vem som bäst på kränkningar.
Inlagt av Myz (ej verifierad) fre, 03/19/2010 - 10:35
Konstigt. De sjuka "hotar" när de säger sin åsikt och läkarna "kränker" fk-personalen. Vad sägs om att reda i var felet ligger kanske? Alla som "protesterar" kan ju inte ha fel!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA