Lång arbetslöshet för många unga

ARBETSMARKNAD2017-04-18
Trots att arbetslösheten går ner för unga i allmänhet ökar tiden i arbetslöshet för de unga som står längre från arbetsmarknaden. Det framgår av en rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Tiden i arbetslöshet växer för unga utan gymnasieutbildning, unga som är utrikes födda, unga hbtq-personer samt unga med funktionsnedsättning. Det visar MUCFs årliga rapport Ung idag.

De grupper av unga som har svårare att etablera sig på arbetsmarknaden riskerar att hamna i ett djupt och varaktigt utanförskap. Trots att läget på arbetsmarknaden har förbättrats visar rapporten att mediantiden i arbetslöshet ökar och är särskilt lång bland 25‒29-åringar. Mediantiden är ungefär densamma för killar och tjejer, men den är längre bland utrikes födda.

Dessutom visar rapporten att andelen unga som varken arbetar eller studerar ökar med åldern. En större andel bland utrikes födda tillhör gruppen som varken arbetar eller studerar. År 2014 var det 15 procent av utrikes födda 16-24-åringar som varken arbetade eller studerade, medan det för inrikes födda var 6 procent.

”Vi ser att det är den generella välfärden som behöver stärkas för att ge alla unga en väg in i samhället. Ett arbete påverkar ungas möjligheter att flytta hemifrån samt hur de mår. Och omvänt påverkar den psykiska hälsan möjligheten att få arbete. Vi ser att unga som är mer nöjda med sin arbets-, skol- och bostadssituation också bedömer sin hälsa som bra”, skriver MUCFs generaldirektör Lena Nyberg i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.