Personalbrist samt ett ökat antal aktiebolag har bidragit till att köerna av företag som väntar på att få sina bokslut godkända har vuxit, enligt Marica Hammarlund, ordförande för ST inom Bolagsverket.
Bild: Mostphotos
Personalbrist samt ett ökat antal aktiebolag har bidragit till att köerna av företag som väntar på att få sina bokslut godkända har vuxit, enligt Marica Hammarlund, ordförande för ST inom Bolagsverket.

Lång ärendekö pressar Bolagsverkets anställda

BOLAGSVERKET2019-11-07
Ett ökande antal aktiebolag och en överskattning av hur många företagare som skulle använda ett nytt digitalt system har gjort att Bolagsverkets handläggningstider för företags årsredovisningar har skjutit i höjden. ”Personalen har varit högt belastad under en längre tid nu”, säger STs avdelningsordförande Marica Hammarlund till Publikt.

Olika typer av företag behöver lämna in sina årsredovisningar till Bolagsverket varje år. I mars 2018 införde myndigheten ett nytt system där årsredovisningarna kan lämnas in digitalt. Men myndigheten har överskattat hur många som skulle använda möjligheten, vilket lett till personalbrist.

Nu ligger runt 30 000 bokslut på hög, enligt myndighetens egna uppskattningar.

Även ett ökat antal aktiebolag har bidragit till att köerna av företag som väntar på att få sina bokslut godkända har vuxit, enligt Marica Hammarlund, ordförande för ST inom Bolagsverket.

– Nu hjälper cirka 70 handläggare som annars gör andra ärendetyper till. De ska också ta in konsulter för att få ner balanserna, säger hon till Publikt.

Myndighetens mål är att handläggningstiden ska vara nere på tio dagar i december, med hjälp av de internt omflyttade handläggarna samt de anlitade konsulterna.

– Men eftersom balanserna är stora har jag svårt att se detta lösas i december, säger Marica Hammarlund.

Bolagsverkets kommunikationschef Ulf Karnell håller med om att ett stadigt ökande antal aktiebolag är en orsak till de långa handläggningstiderna. 

Problemet är att inte tillräckligt många har använt den nya digitala tjänsten, vilket enligt honom är en av orsakerna till de växande köerna.

– Snart har vi kommit upp i närmare 40 000 digitalt inlämnade årsredovisningar sedan tjänsten infördes. Men eftersom den totala volymen är ungefär 550 000 per år är det uppenbart att det inte är tillräckligt, säger Ulf Karnell.

I våras varslade Bolagsverket 40 anställda på grund av myndigheten behövde spara pengar. Då handlade det om personal som arbetar med stödfunktioner, exempelvis HR, kommunikation och verksamhetsutveckling.

– Det påverkar inte. Däremot att vi hade ett generellt ansträngt ekonomiskt läge i våras, och har man en tuff ekonomi kan man inte in ta in extra resurser, säger Ulf Karnell.

Även om ekonomin ser bättre ut nu, kan en del av de problem som finns med bokslutsköer härledas tillbaka till våren, enligt honom.

Så kontrolleras årsredovisningar

Aktiebolag, ekonomiska föreningar och vissa handelsbolag behöver lämna in sin årsredovisning till Bolagsverket varje år.

Bolagsverket kontrollerar att bokslutet är komplett samt att styrelse och vd har skrivit under.

Om Bolagsverket hittar något fel måste företaget komplettera sin årsredovisning inom utsatt tid. Därefter tas en förseningsavgift ut.

Källa : Bolagsverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.