För lång handläggningstid i Region Skåne

INSYN2006-11-13

En man fick vänta nästan fyra år på att få ut begärda handlingar från Region Skåne. Dröjsmålet är allvarligt, konstaterar Justitieombudsmannen, JO.

I september 2002 begärde en man att få ut handlingar från Region Skåne avseende en USA-resa som några tjänstemän och några ledamöter ur regionstyrelsen gett sig iväg på. När han inte fick något svar gjorde mannen en JO-anmälan i december 2002. Efter förfrågan från JO lovade Region Skåne att mannen skulle få sitt svar snarast, och JO avskrev då ärendet.

I februari 2006 gjorde mannen en ny JO-anmälan och påtalade att han fortfarande inte fått ut handlingarna. Region Skåne förklarar att man inte uppfattat mannens brev som att han begärt ut handlingar, utan att han snarare hade ställt ett antal frågor i sitt brev, som inleddes:

”Med anledning av den pågående USA-resan får jag härmed anhålla om att få ta del av följande handlingar i form av kopior”.

Enligt regionkansliets svar till JO förutsatte mannens begäran ett visst utredningsarbete, och därför besvarades den inte med en gång. Av svaret framgår att utredningsarbetet drog ut på tiden och så småningom föll i glömska.

JO menar att det av mannens brev tydligt framgick att det i huvudsak var en begäran att få ut handlingar och anser att det är anmärkningsvärt att regionen inte insåg detta.

Om regionkansliet ansåg att det var oklart exakt vilka handlingar mannen avsåg med sin begäran skulle man ha bett honom förtydliga sig, anser JO, och påpekar att det dessutom är myndigheters skyldighet att hjälpa enskilda att efterforska vilka handlingar som innehåller den information som efterfrågas.

Att handläggningstiden blivit så lång som i det här fallet anser JO är mycket allvarligt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA