Lång väntan på pass hos polisen

POLISEN2018-05-02
Det är långa köer för att få nytt pass på många håll i landet. I Enköping, Motala, Karlskrona och Växjö finns inte en enda tid att boka, uppger Ekot. I Halland, Skåne, Västra Götaland och Uppsala kan man få vänta ända till i juli.

Väntetiderna på ett nytt pass varierar stort mellan polisens regioner. Bristen på tider skapar osäkerhet hos många som ska ut och resa, säger Jan Schütt vid polisens regionkontor för Västra Götaland och Halland till Ekot. Bristen på lediga tider skapar även högt tryck på de stationer som fortfarande jobbar med drop-in tider, säger Jan Schütt:

”Det är en påträngande belastning. Folk ligger på och vill ha sina pass och då kan de stå och köa flera timmar”, säger han till Ekot.

På de platser i landet där man måste boka tid i förväg är det svårt att över huvud taget hitta någon ledig tid under den period på mellan sex och åtta veckor framåt som tidsbokningen är öppen.

Ett nytt bokningssystem, extra många ansökningar och svårigheter med att beräkna vilken bemanning som krävs är några förklaringar till bristen på tider, enligt Jan Schütt.

I andra regioner släpps nya tider varje dag, enligt Ekot. Antalet varierar beroende på bemanning och om det dyker upp några avbokningar.

I Skåne är väntetiden för att ansöka om nytt pass mer än två månader, uppger SVT. I Malmö och Ystad finns lediga tider i slutet av juni, i Lund och Helsingborg finns inga tider förrän i början av juli.  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.