Långa sjukskrivningar ökar kraftigt

SOCIALFÖRSÄKRING2017-06-21

De långa sjukskrivningarna har ökat betydligt sedan 2013, konstaterar Försäkringskassan i en ny analys. Ju längre tid någon är borta från arbetsmarknaden, dess mindre blir sannolikheten för att personen kommer tillbaka i arbete.

En ny analys från Försäkringskassan visar att fler individer befinner sig i långa sjukskrivningar än vad som framgår av statistiken. I december 2016 var cirka 31 000 personer i långa sjukfall (mer än två och ett halvt år).

”De långa sjukfallen är en fråga för hela samhället och inte enbart Försäkringskassan. Det handlar bland annat om hur regelverk för sjukersättning utformas, vilket stöd den enskilde får av hälso- och sjukvården och på vilket sätt deras förmåga skulle kunna tas om hand på arbetsmarknaden”, skriver Lars-Åke Brattlund, chef för sjukförsäkringen , i ett pressmeddelande.

En slutsats i analysen är att ökningen av långa sjukskrivningar började redan 2013, och inte under 2016 då den bortre tidsgränsen togs bort. Fler personer kommer enligt Försäkringskassan att ha sjukskrivningar på fem år eller längre.

Studier från Försäkringskassan och Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, visar att rehabiliteringskedjan gör att fler sjukskrivningar avslutas med återgång i arbete under det första sjukskrivningsåret, konstateras i analysen. Det har haft en dämpande effekt på den genomsnittliga sjukfallslängden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Staffan Lindskog (ej verifierad) ons, 06/21/2017 - 12:47
Det är en naturlig utveckling som beror på att individer får inkomster som är betydligt när de är sjukskrivna än om de skulle vara arbetslösa. Detta grundläggande systemfel skapades av Alliansen och som ingen orkar arbeta med aktivt.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA