Långa sjukskrivningar ökar kraftigt

SOCIALFÖRSÄKRING2017-06-21
De långa sjukskrivningarna har ökat betydligt sedan 2013, konstaterar Försäkringskassan i en ny analys. Ju längre tid någon är borta från arbetsmarknaden, dess mindre blir sannolikheten för att personen kommer tillbaka i arbete.

En ny analys från Försäkringskassan visar att fler individer befinner sig i långa sjukskrivningar än vad som framgår av statistiken. I december 2016 var cirka 31 000 personer i långa sjukfall (mer än två och ett halvt år).

”De långa sjukfallen är en fråga för hela samhället och inte enbart Försäkringskassan. Det handlar bland annat om hur regelverk för sjukersättning utformas, vilket stöd den enskilde får av hälso- och sjukvården och på vilket sätt deras förmåga skulle kunna tas om hand på arbetsmarknaden”, skriver Lars-Åke Brattlund, chef för sjukförsäkringen , i ett pressmeddelande.

En slutsats i analysen är att ökningen av långa sjukskrivningar började redan 2013, och inte under 2016 då den bortre tidsgränsen togs bort. Fler personer kommer enligt Försäkringskassan att ha sjukskrivningar på fem år eller längre.

Studier från Försäkringskassan och Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, visar att rehabiliteringskedjan gör att fler sjukskrivningar avslutas med återgång i arbete under det första sjukskrivningsåret, konstateras i analysen. Det har haft en dämpande effekt på den genomsnittliga sjukfallslängden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Staffan Lindskog (ej verifierad) ons, 06/21/2017 - 12:47
Det är en naturlig utveckling som beror på att individer får inkomster som är betydligt när de är sjukskrivna än om de skulle vara arbetslösa. Detta grundläggande systemfel skapades av Alliansen och som ingen orkar arbeta med aktivt.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.