Längre arbetstid för statsanställda

NYHET2005-02-23

Den första oktober ökar arbetstiden till 39 timmar i veckan för statsanställda i västra Tyskland. Fackförbundet Verdi har gett upp kravet på 35 timmars arbetsvecka.

Av:  Christoph Andersson

I början på februari slöt Verdi ett nytt löne- och arbetstidsavtal med tyska staten. Det innebär att arbetstiden i väst ökar med minst 30 minuter till 39 timmar per vecka. Däremot minskar arbetstiden i östra Tyskland. Från 40 timmar till 39, men med bibehållen lön.

Likställt mellan öst och väst

–Visserligen tvingas vi ge upp vårt gamla krav på 35-timmarsvecka. Men i gengäld har vi uppnått att statsanställda i öst och väst jobbar lika länge, säger Verdis språkrör Ulf Birch.

Uppgörelsen innebär också att 2,1 miljoner stats- och kommunalanställda får ett lönepåslag med cirka 2700 kronor per år fram till 2008. Avtalet gäller dock inte för Tysklands delstater. Delstaternas arbetsgivarorganisation TdL avvisar uppgörelsen och vill ha ett eget avtal.

–Vi har helt enkelt inte råd med löneökningarna, säger delstaternas förhandlingschef Hartmut Möllring i ett pressmeddelande.

Han är även finansminister i den konservativt styrda delstaten Niedersachsen. I likhet med andra delstater vill Niedersachsen öka arbetstiden till maximalt 42 timmar. Därigenom hoppas delstaterna kunna spara in tjänster. Enligt Verdi blir följden att 6000 arbetstillfällen försvinner enbart i Niedersachsen. Utslaget på samtliga delstater skulle uppåt 100000 personer kunna bli arbetslösa.

Strejker förbereds

–Det är otroligt, säger Heike Habraneck som är fackligt aktiv i Verdi. Tyskland har redan över fem miljoner arbetslösa. Det är den högsta arbetslösheten i vår historia. I det läget vill delstaterna ställa ännu fler på gatan.

I protest kommer Verdi att genomföra strejker runtom i landet. I Sachsen har facket även uppmanat sina medlemmar att fax- och e-postbomba delstatsregeringen i protest.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA