800 000 statsanställda i USA har inte fått någon lön i januari.
Bild: Getty Images
800 000 statsanställda i USA har inte fått någon lön i januari.

Längsta myndighetskrisen i USAs historia

USA2019-01-15

Myndighetskrisen i USA innebär att 800 000 statsanställda inte fått någon lön i januari. Många av dem oroar sig nu för obetalda bostadslån, räkningar och sjukvård. Donald Trump tycks inte ha några planer på att lösa krisen.

Av:  Martin Gelin

Emily Ross arbetar på en statlig myndighet i Washington och är en av de 800 000 som inte fått någon lön utbetald i januari. Hon har precis köpt ett hus tillsammans med sin man i en förort utanför Washington DC och nu oroar de sig över hur de ska kunna betala av bostadslånet.

– När vi köpte hus planerade vi förstås för att betala av det med två inkomster. Just nu har vi bara min mans inkomst. Det funkar den här månaden, men om krisen fortsätter vet jag inte vad vi ska ta oss till, säger Emily Ross.

Myndighetskrisen är nu den längsta i USAs historia. En stor del av de federala myndigheterna har tvingats stänga, eftersom Donald Trump inte kan få kongressen att godkänna finansieringen av en gränsmur mot Mexiko. Den 14 januari slog krisen rekordet från 1996, då myndigheterna förblev stängda under 24 dygn.

Fortsätter krisen i ytterligare två veckor kommer nästan en miljon amerikaner att gå utan lön även nästa månad.

Totalt är det över 800 000 statsanställda som drabbats direkt av krisen. 420 000 av dem fortsätter jobba, utan betalning. 380 000 får inte jobba och får inte heller betalt.

Alla ska dock få retroaktiv lön när myndigheterna öppnar igen, men det ser ut att dröja.

Konsekvenserna av krisen har blivit tydliga över hela USA.

Det är kaos på många stora flygplatser, med timslånga köer då säkerhetspersonal stannat hemma från jobbet. Piloter har varnat för att flygsäkerheten kan äventyras. Åtminstone sju personer har hittills dött i nationalparker då säkerhetsvakter inte längre är på plats.

En landsomfattande våg av vandalisering och förstörelse har också drabbat nationalparkerna. I Joshua Tree i Kalifornien har flera bilar lämnat vägarna och kört ner de unika, utrotningshotade träden som gav parken sitt namn.

Men den mest alarmerande konsekvensen är de hundratusentals familjer i USA som nu oroar sig för hur de ska betala vardagens omkostnader när lönen inte kommer. I ett fall tvingades en kvinna välja att sluta betala av sitt bostadslån för att kunna köpa insulin för sin diabetes. Facket för offentligt anställda, AFGE, har nu stämt Vita huset för att deras agerande innebär att hundratusentals amerikaner blir utan lön.

Utanför Washington DC har Emily Ross börjat ge pianolektioner i villaförorten där hon bor, för att dra in lite pengar i väntan på att krisen ska lösa sig. Det har också blivit ett sätt att fördriva tiden i väntan på att hon ska kunna återvända till jobbet.

– Det är så ovant för mig att inte vara på jobbet. Jag saknar den sociala gemenskapen där. Det är bra att jag får in en liten slant på pianolektionerna, men om det här fortsätter hamnar vi i rejäl knipa.

Hon tycker att det är särskilt frustrerande att det inte finns något vettigt skäl till myndighetskrisen.

– En kollega skrev precis på Facebook att det här känns som en betald semester, men det håller jag inte alls med om. Jag kan inte åka på semester för vi kan kallas tillbaka till jobbet vilken dag som helst. Den osäkerheten är det värsta. Och det är så irriterande att presidenten gör det här av skäl som jag inte alls håller med om. Det finns ingen vettig orsak till den här krisen, säger Emily Ross.

Sedan myndigheterna stängts har Donald Trump gjort sitt bästa för att lägga skulden på Demokraterna. Men majoriteten av det amerikanska folket anser att det är presidentens fel.

I en färsk opinionsmätning uppger 63 procent att de stödjer demokraternas förslag att öppna myndigheterna igen, utan att finansiera gränsmuren. Bara 30 procent ger Donald Trump sitt stöd.

Stängningen av statsapparaten verkar även ha skadat presidentens popularitet. Enligt CNN är det nu 37 procent av amerikanerna som har förtroende för Trump, en nedgång från 42 procent förra månaden.

– Jag känner mig så ambivalent för jag vill inte att demokraterna ska ge med sig, men samtidigt vill jag att krisen ska lösas. De första veckorna var jag så orolig och låg sömnlös på nätterna. Nu känner jag mig uppgiven. Det finns inget jag kan göra för att lösa det här så jag försöker bara bita ihop och hålla ut, säger Emily Ross.

Emily Ross är ett fingerat namn. Personen vill vara anonym på grund av rädsla för repressalier.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

USA
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA