Långt från enigt om turordningen

ARBETSRÄTT2013-12-18
Privattjänstemännen, PTK, och Svenskt näringsliv står långt från en uppgörelse om turordningsreglerna i las. Enligt Arbetet är PTK bara beredd till små anpassningar av lagens regler.

Svenskt näringsliv föreslog för några veckor sedan omfattande förändringar av lagen om anställningsskydd, las. Grundregeln ”sist in – först ut” skulle enligt förslaget ersättas med att kompetens blir avgörande för vem som ska sägas upp vid neddragningar. PTK begärde istället en satsning på bättre stöd för den som drabbas av omställning, och livslång kompetensutveckling med utbyggt stöd för den tjänsteman som förlorat sitt jobb att ta sig tillbaka till arbetslivet.

Nu är förhandlingarna mellan PTK och arbetsgivarna i sitt slutskede, skriver Arbetet. Och parterna står långt ifrån varandra. I PTKs slutförslag står grundreglerna i las i huvudsak kvar, med mindre anpassningar till Svenskt näringsliv. PTK är beredd att medge att undanta tjänstemän från turordningslista i fler situationer än idag, skriver tidningen.

Företaget får rätt att dela upp sin verksamhet i rörelsegrenar, affärsenheter och divisioner, och låta var och en utgöra en turordningskrets. Inom varje krets ska en tjänsteman kunna undantas om det totala antalet är högst tio, två om totalen är högst 50 och tre om antalet anställda tjänstemän i kretsen är fler.

I utbyte mot de här eftergifterna vill PTK fortfarande ha bättre villkor för tjänstemännen i det omställningsavtal förhandlingarna i grunden handlar om.

Målet har varit att förhandlingarna ska vara klara före jul. Om parterna inte kan enas blir det inget nytt avtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.