Länsstyrelse tvingades dubbelanställa

LÄNSSTYRELSERNA2018-11-23
En man som inte fick någon av de två tjänster han sökt på Länsstyrelsen i Västra Götalands län överklagade beslutet och fick rätt. Nu får han en kortvarig tillfällig anställning på länsstyrelsen. Mannen har överklagat statliga tjänstetillsättningar 146 gånger, rapporterar Göteborgs-Posten.

I somras utlyste Länsstyrelsen i Västra Götalands län två vikariat och så småningom anställdes två kvinnor. En man som också sökt tjänsterna, men aldrig kallats till intervju, överklagade beslutet till Statens överklagandenämnd med motiveringen att han var mer kvalificerad än de båda kvinnorna. Och han fick rätt.

Lösningen blir nu att de båda kvinnorna får behålla sina vikariat som avtalat och att mannen erbjuds en tillfällig extratjänst fram till årsskiftet då även kvinnornas vikariat löper ut, skriver Göteborgs-Posten.

Under årens lopp har mannen överklagat 146 statliga tillsättningar. Han har tidigare fått rätt till tidsbegränsade tjänster i två fall, vid två av landets domstolar. För närvarande har mannen elva pågående ärenden hos Statens överklagandenämnd, uppger Göteborgs-Posten.

Efter en dom i Arbetsdomstolen 2016 är det klarlagt att statliga arbetsgivare i normalfallet är tvingade att behålla den första personen de anställt samtidigt som de är skyldiga att erbjuda den person som vunnit i överklagandenämnden motsvarande tjänst - utöver ordinarie bemanning.

”Här har vi en lagkollision mellan arbetsrätt och förvaltningsrätt som är ett stort problem och som vi har lyft centralt till vårt departement”, säger Hedda Mann, chefsjurist på Arbetsgivarverket, till Göteborgs-Posten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.