Länsvisa förhandlingar inom polisen

NYHET2003-12-08

Medlarnas lösning för polisen innebär att ST-Polisväsende och Polisförbundet inte har någon central löneförhandling med Rikspolisstyrelsen. I stället startar förhandlingarna direkt på lägre nivå, på länens polismyndigheter och motsvarande.

– Det kräver att varje myndighet tar fram rejäla underlag, kommenterar ST-Polisväsendes ordförande Anna-Greta Johansson. Det är viktigt att inte börja med att prata lönenivåer. Man måste ta tag i det svåra, komma överens om lönebild och lönekriterier.

Varje myndighet ska göra en utvecklingsplan för bland annat arbetsorganisation och kompetensfrågor. När verksamheten på så vis görs effektivare frigörs utrymme för lokal löneglidning, är det tänkt.

– Det måste bli mer fart på tankar om arbetsorganisation, att uppgifter inte läggs ut på högre nivå än nödvändigt, säger Anna-Greta Johansson, som hoppas att arbetet ska ge samverkansavtalen en skjuts framåt.

– Jag skulle till exempel gärna se mer diskussion om hur vi överför kompetens till nyanställda. Vi har många äldre anställda i polisorganisationen, och det gäller att klara generationsväxlingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA