Länsvisa förhandlingar inom polisen

NYHET2003-12-08
Medlarnas lösning för polisen innebär att ST-Polisväsende och Polisförbundet inte har någon central löneförhandling med Rikspolisstyrelsen. I stället startar förhandlingarna direkt på lägre nivå, på länens polismyndigheter och motsvarande.

– Det kräver att varje myndighet tar fram rejäla underlag, kommenterar ST-Polisväsendes ordförande Anna-Greta Johansson. Det är viktigt att inte börja med att prata lönenivåer. Man måste ta tag i det svåra, komma överens om lönebild och lönekriterier.

Varje myndighet ska göra en utvecklingsplan för bland annat arbetsorganisation och kompetensfrågor. När verksamheten på så vis görs effektivare frigörs utrymme för lokal löneglidning, är det tänkt.

– Det måste bli mer fart på tankar om arbetsorganisation, att uppgifter inte läggs ut på högre nivå än nödvändigt, säger Anna-Greta Johansson, som hoppas att arbetet ska ge samverkansavtalen en skjuts framåt.

– Jag skulle till exempel gärna se mer diskussion om hur vi överför kompetens till nyanställda. Vi har många äldre anställda i polisorganisationen, och det gäller att klara generationsväxlingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.