Lättare förverka vinst av brott

FÖRSLAG2007-12-04

Regeringen föreslår nya regler för förverkande av vinster av brott. I en lagrådsremiss föreslås att egendom ska kunna förverkas även om det inte bevisats att man kommit åt den genom brott.

Enligt ett pressmeddelande från justitiedepartementet innebär förslaget att de brottsbekämpande myndigheterna får ett nytt, kraftfullt redskap i kampen mot allvarlig brottslighet. 

Med de regler som gäller i dag kan bara sådan egendom förverkas som gärningsmannen kommit åt genom just det brott han eller hon dömts för. Enligt det nya förslaget ska rätten också kunna förverka egendom som kommer av icke preciserad brottslighet, alltså även vinster av brottslighet som inte det aktuella åtalet omfattar.

De nya reglerna kräver inte att sambandet mellan egendomen och den brottsliga verksamheten styrks fullt ut. I stället ska det vara tillräckligt att åklagaren uppfyller ett lägre ställt beviskrav. De föreslagna reglerna ger också större möjlighet att provisoriskt säkra tillgångar som kan komma att förverkas genom ett senare beslut. Förslaget är att de nya reglerna träder i kraft den 1 juli 2008.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA