Lättare för privatanställd påverka lönen

LÖNER2005-12-08

Privatanställda akademiker har lättare att påverka den egna löneutvecklingen än de som jobbar i offentlig sektor. Det framgår av en Saco-rapport.

Saco har intervjuat nästan 2 000 akademiker om hur de uppfattar att de egna arbetsinsatserna påverkar löneutvecklingen. Överlag tycker de Saco-medlemmar som besvarat enkäten att det finns fungerande drivkrafter i lönebildningen. De flesta tycker att den egna prestationen är en viktig faktor för deras lönesättning, och att lönestrukturen därmed motiverar till goda arbetsinsatser. Tydligast samband mellan löneutvecklingen och den egna arbetsinsatsen ser akademiker i privata sektorn. Också chefer ser ett klarare samband mellan lön och prestation än de som inte är chefer.

Den som inte är chef ser också ett klarare samband mellan att missnöje med den egna lönen leder till en sämre arbetsinsats. Män ser ett tydligare samband än kvinnor mellan att missnöje med sin lön gör att man presterar sämre. Kvinnor är mer skeptiska än män till att ökade löneskillnader också ökar motivationen.

Yngre personer är mer benägna att jämföra den egna lönen med andras, och de yngre är också mer positiva till att själva förhandla om sin lön.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA