Lex Laval ses över

ARBETSRÄTT2012-10-01
En parlamentarisk kommitté ska se över reglerna i lex Laval. TCOs chefsjurist Samuel Engblom är besviken: ”Man har helt ignorerat de mest brännande frågorna”, menar han.

En parlamentarisk kommitté, under ledning av Elisabeth Svantesson (M), har fram till 31 december 2014 på sig att se över hur den så kallade lex Laval tillämpats sedan lagändringen infördes i april 2010.

Kommitténs uppdrag blir att utvärdera om arbetstagare som är anställda av en utländsk arbetsgivare och arbetar tillfälligt i Sverige får det skydd de har rätt till enligt utstationeringslagen och EUs utstationeringsdirektiv. Den ska också ge förslag till eventuella lagändringar.

TCOs chefsjurist Samuel Engblom säger att han visserligen är positiv till att det görs en kartläggning, men att uppdraget är alldeles för begränsat:

– Man har  helt ignorerat de mest brännande juridiska och politiska frågorna.

Kommittén borde också  se över hur lex Laval går ihop med Europakonventionen för mänskliga rättigheter, FN-organet ILOs regler och EUs nya rättighetsstadga, anser han.

– Varken ILO eller Europadomstolen för mänskliga rättigheter godtar att rätten att ta till stridsåtgärder ska begränsas av handelsskäl.

Enligt Samuel Engblom finns en inneboende konflikt mellan den svenska modellen och lex Laval. Och den konflikten kan bara Sverige lösa, menar han.

  

Lex Laval

  • Lex Laval kallas de förändringar som gjordes i utstationeringslagen sedan EU-domstolen dömt i Vaxholmsmålet mellan Byggnads och Elektrikerförbundet å ena sidan och det lettiska företaget Laval å andra sidan.
  • Innebörden i lagen är att utstationerade har rätt till miniminivåerna, eller »den hårda kärnan«, i svenska lagar och avtal. Något därutöver går inte att utkräva med stöd av stridsåtgärder.
  • Facken ska inte kunna vidta stridsåtgärder med mindre än att de kan bevisa att den utländske arbetsgivaren har sämre villkor än minimivillkoren i svenska avtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.