Ny lag för inhyrd personal

ARBETSRÄTT2012-11-29

Riksdagen har antagit regeringens förslag till ny lag för inhyrd personal. Mot regeringspartierna drev en samlad opposition igenom att Sverige ska försöka förmå EU att anta ett bindande socialt protokoll.

Den nya lagen reglerar villkoren för anställda på bemanningsföretag. Bakgrunden till lagen är de skyddsregler som finns i EUs bemanningsdirektiv. Grundprincipen är att den som är inhyrd ska ha minst samma grundläggande arbets- och anställningsvillkor som om han eller hon anställts direkt av kundföretaget. Det gäller till exempel arbetstidens längd, övertid, raster, semester och helgdagar, lön samt skydd mot diskriminering.

Arbetsmarknadens parter får rätt att göra undantag från kravet på likabehandling genom kollektivavtal. De fackliga organisationerna får vissa utökade möjligheter att vidta stridsåtgärder för att få kollektivavtal som skyddar bemanningsanställda. Den nya lagen börjar gälla 1 januari.

Regeringspartierna fick med sig MP och SD på att avslå motionskrav från S och V på att det inte ska vara möjligt att gå runt de regler om rätt till återanställning som finns i Lagen om anställningsskydd, genom att anställa personal från bemanningsföretag.

Däremot var oppositionen enig om att tillkännage till regeringen att Sverige ska driva kravet på att EU ska anta ett bindande socialt protokoll.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA