LFV anmält för arbetstidsbrott

LFV2011-03-09

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder om LFV brutit mot arbetstidslagen. Det handlar om två flygledare som inte fått den vilotid de har rätt till enligt lagen.

Det var efter en anmälan från huvudskyddsombudet som Arbetsmiljöverket inspekterade flygtrafikledningen på Arlanda flygplats i februari. Två flygledare hade blivit beordrade att jobba övertid i december förra året och därmed inte fått den dygnsvila de har rätt till enligt arbetstidslagen. Under ett 24-timmarspass ska dygnsvilan vara minst elva timmar.

LFV, som saknade flygledare den dagen och inte hade några att kalla in, hävdade att de hade rätt att göra avsteg från regeln om elva timmars vila. Alternativet hade varit att minska flygtrafiken.

Men Arbetsmiljöverket påpekar att det bara är vid särskilda förhållanden som inte går att förutse som det är tillåtet att göra undantag från huvudregeln.

Arbetsmiljöinspektör Åsa Larsson säger till ST Press att hon hoppas att åtalsanmälan ska leda till ett klargörande av vad som är giltiga skäl för att göra undantag.

I en skrivelse till LFV beskriver Arbetsmiljöverket också de problem som uppstått i och med att det för tillfället inte finns något lokalt anställningsavtal på LFV.

Som ST Press tidigare berättat har förhandlingarna om ett nytt lokalt kollektivavtal på LFV brutit samman och tills dess att ett nytt avtal är klart är det grundavtalet för affärsverken och arbetstidslagen som gäller.

Det innebär att arbetstiden ökat från 36 timmar i veckan till närmare 37,5 timmar sedan 1 oktober 2010, konstaterar Arbetsmiljöverket och skriver: ”Det avtalslösa tillståndet och den osäkerhet som gäller beträffande arbetstiderna har lett till oro bland arbetstagarna”.

Arbetsmiljöverket hotar också att göra ett föreläggande vilket innebär att LFV kan tvingas att betala vite om man inte följer de krav som ställs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av FL (ej verifierad) ons, 03/09/2011 - 19:54
Man kan ju hoppas att chefer inom LFV nu förstår att lagar är till för att följas!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA